2 Aralık 2008 Salı

Dega Breaks.



Hepimiz biliyoruz ki Britanya’da o sırada aynı umumi tuvalete girmiş 4 genç bile “hadi grup kuralım” diyor ve her gün yeni isimler çıkıyor.Ama asıl garip olan , neredeyse hepsinin bir şekilde güzel parçalar üretmesi ve sonucunda bir albüm çıkarması oluyor.Pek tabi ki bazıları “one hit wonder” , bazıları tek albümlük gruplar oluyor.Birazda olsun bu nedenden Ada’da sık sık sorulan bir soru vardır ;
“Who is the next big thing?”
Çoğunlukla gençler bu sorunun ironik mizahını yaparlar ( genelde bunun için bir ünlem işareti yeterlidir ) , medya ciddiye alır , dergilerde anketler düzenlenir , cdler verilir , net ortamlarında hararetli tartışmalar yaşanır.
Kendime bu soruyu sorarak konumuza dönmek istiyorum , çünkü cevabım ; Dega Breaks.

İstanbul’da yaşayan ve şu sıralar bütün mekanları ele geçiren elektronik müzikten pek de haz etmeyen bir insan olarak sıklıkla internet ortamlarında çıktığım gitar grupları keşif gezilerimden birinde denk geldiğim bir isim Dega Breaks.İlk single’ları olan “Wake Up” ‘ı dinlediğim an vuruldum diyebilirim.Yazıyı fazla kişiselleştirmeden grup hakkında bilgi vermeye devam edeyim.

Vokal ve gitarda Dominic Otero , klavye ve gitarda Gavin Bilbe , bass gitarda Eann Bilbe ve davulda Alex Sabga’dan oluşan Londra’lı dörtlü 3 yıl önce bir araya geldi.Konser maceralarıyla işe başlayan grup ; NME’de ufak birkaç haber , internet ortamlarında “next big thing” yakıştırmaları ve myspace’lerinden yayınladıkları diğer parçalar derken ilk singleları “Wake Up” ‘ı yayınladı.Bu şarkıyla hatırı sayılır radyo X-Fm ‘in playlistin’de dönmeye başlamasıyla adından sıklıkla söz ettirir hale gelen Dega Breaks taa buralarda bizim de dikkatimizi çekmeyi başardı.

Güçlü gitar melodileri ve gerekten çok etkili kullanılmış klavyeler ile Dega Breaks sizi bir anda yakalıyor.Pek sevmediğim bir yöntem olan ama bazen insanlara önermek için kullanıldığında işe yarayan “benzetme” yöntemine başvurmak gerekirse ; Bloc Party ,VHS or Beta , Editors ve birkaç the ‘lı grup dinleyen bir çok kişi Dega Breaks’den de mutlak suretle keyif alacaktır. Kendileri myspace’de sounds like kısmında şunları yazmışlar ;
“Black and White Disco Punk , funk skag attacking the senses and bruised chords all over the place.Thinking Blondie , The Cure , Depeche Mode and Whitey etc. “

Eğer Ada’da yıllardır gerçekten bir New “New Wave” varsa Dega Breaks mütevazı bir temsilcisi kanımca.Her şarkısında sizi yakalayan bir şeyler var ve bunlar yerinizde duramamanızı sağlayacak türden. Wake up , Bedroom Divas , All Night , The Looking Glass , Relax ; hepsine my space , youtube v.b. yerlerden ulaşmanız ve dinlemeniz mümkün.Şu an için Dega Breaks ‘in elinde baştan sona sıkılmadan dinleyebileceğimiz kalitede bir albüme imza atacak kadar kayıt var.2 single yayınlayan grubun albümünü heyecanla beklemeniz için inanın bir çok neden var.

Mart ayında yayınladıkları ikinci muhteşem singleları olan “All Night” ‘a ufacık bir tuvaletle hoş bir video çeken grup belki de tanıştıkları güne bir gönderme yapıyorlardır.Neredeyse her gün konserler veren ve yavaş yavaş büyük dergilerin büyük sayfalarının ufak köşelerinden sıyrılmaya hızla devam eden Dega Breaks’e bir şans tanımanızı ve takipte olmanızı şiddetle öneriyorum.

www.myspace.com/degabreaks

Hiç yorum yok: